4.2.1 Kaba-kod (PseudoCode) ve Gerçek Kod

Kaba-kod, bir algoritmanın yarı programlama dili kuralı, yarı konuşma diline dönük olarak ortaya koyulması/tanımlanmasıdır. Kaba-kod, çoğunlukla, bir veri yapısına dayandırılmadan algoritmayı genel olarak tasarlanır. Gerçek kod ise, algoritmanın herhangi bir programlama diliyle, belirli bir veri yapısı üzerinde gerçekleştirilmiş halidir. Bir algoritmanın gerçek kodu, yalnızca, tasarlandığı veri yapısı üzerinde koşar; veri yapısı değiştirildiğinde algoritmanın gerçek kodu üzerinde oynamalar yapılmalıdır. Örneğin, elemanları bir dizi üzerinde tutulan kümenin sıralanması için gerçekleştirilen gerçek kod, elemanlar bağlantı liste şeklinde tutulan bir kümenin elemanlarını sırlamaz. Bağlantılı listenin veri yapısı dizi şeklinde tutulmasından farklıdır.

Bir algoritma kaba-kod ile verilirse, algoritmanın davranışı daha kolay gösterilir/anlatılabilir ve her türlü veri yapısına fazla zahmet edilmeden uyarlanabilir. Bu nedenle algoritma tasarımcıları geliştirdikleri algoritmaları kaba-kod şeklinde göstermektedirler; ki yazarımızda birçok algoritmayı bu şekilde vermiştir.

Kaba-kodu verilen bir algoritma, genel olarak veri yapıları ve algoritmaları konusuna hakim bir program tasarımcısı tarafından kolayca gerçekleştirilir.


! Canlandırmayı başlatmak için soru işaretine tıklayınız.